Banoffee pie

Banoffee pie to połączenie słów banana + toffee — tradycyjny deser brytyjski, stworzony w latach 70. XX wieku. Oryginalny przepis powstał w 1971 roku w restauracji The Hungry Monk w East Sussex. Twórca, Nigel Mackenzie, nazwał deser „banoffee” – i nazwa ta weszła na stałe do języka angielskiego. Istnieją wersje z kawą, orzechami, a nawet wegańskie z mlekiem kokosowym.
Przepis na klasyczny banoffee pie dla 4 porcji:
Składniki:
200 g herbatników digestive
80 g roztopionego masła
400 g masy krówkowej
3 banany
250 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny (na banany, by nie ściemniały)
Przygotowanie:
Zmiksuj herbatniki i wymieszaj z masłem. Rozłóż po 2–3 łyżki na dno każdej szklanki, lekko ugnieć. Nałóż warstwę masy krówkowej, dodaj plasterki banana wcześniej skropione cytryną. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, wyłóż na wierzch. Udekoruj masą krówkową, bananami, ewentualnie czekoladą. Podawaj schłodzone — najlepiej po 1–2 godzinach w lodówce.