Czy już macie swoje ulubione przysmaki wielkanocne? Dziś chcę podzielić się z Wami moim sekretem – do pysznej babki wielkanocnej zamiast cukru dodaję zagęszczone mleko słodzone!
To magiczny składnik, który dodaje niepowtarzalnego smaku i konsystencji mojej babce – po prostu nie można się oprzeć!
A Wy, jakie dodatki lubicie w swoich tradycyjnych wypiekach wielkanocnych? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami lub wskazówkami kulinarnymi w komentarzach poniżej!
Składniki:
250 g mąki pszennej
100 g masła lub oleju rzepakowego
4 jajka
400 g mleka skondensowanego słodzonego Markomilk
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie wiórków kokosowych do obsypania
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Masło roztopić i schłodzić do temperatury pokojowej. Oddzielić białka jajek od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Do piany – delikatnie mieszając – dodawać stopniowo najpierw roztopione masło a następnie żółtka i mleko skondensowane, wymieszać. Na końcu, ciągle mieszając, wsypywać porcjami proszek do pieczenia z mąką, całość dobrze wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem. Wylać ciasto, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 170 st. C, piec babkę około 40 minut.
Lukier:
Cukier puder wsypać do miseczki i dodając stopniowo gorącą wodę, ucierać łyżką do otrzymania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem posmarować babkę i zanim lukier zastygnie posypać wiórkami kokosowymi.