Przepisy

Zachęcamy do pozostawienia komentarza na naszych social media

  • Naleśniki z masą krówkową i borówkami

    Naleśniki z masą krówkową i borówkami

    Lato w pełni, a wakacje to idealny czas, żeby rozpieszczać się prostymi, a jednocześnie pysznymi deserami. Dziś mam dla Was coś wyjątkowego – naleśniki z masą krówkową i borówkami!To świetna propozycja na szybki i smaczny deser, który przygotujecie w mgnieniu oka. Idealny na leniwe, słoneczne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy…

  • Barraquito

    Barraquito

    Barraquito, znane również jako „zaperoco,” to tradycyjny kanaryjski napój kawowy, który jest szczególnie popularny na Teneryfie. Jest to warstwowy napój, składający się z kilku różnych składników, które tworzą efektowny wizualnie drink. Składniki barraquito:1. Espresso: mocna, świeżo zaparzona kawa espresso stanowi podstawę tego napoju.2. Słodzone mleko skondensowane Markomilk: znajduje się na dnie szklanki, dodając słodyczy i…

  • Pyszne lody malinowe

    Pyszne lody malinowe

    Za oknem żar leje się z nieba, więc czas na domowe lody malinowe. Składniki: 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk600 ml śmietany kremówki 36%100 g malin1 czubata łyżka cukru pudru1 łyżka spirytusu lub wódkiPrzygotowanie:Maliny przesypujemy cukrem i razem z mlekiem i śmietaną wstawiamy do lodówki dzień wcześniej. Po wyjęciu z lodówki maliny przecieramy przez drobne sitko,…

  • Gofry z masą krówkową

    Gofry z masą krówkową

    Czy już nie możecie się doczekać, kiedy spróbujecie tych pyszności na wakacjach nad Bałtykiem? Wyobraźcie sobie ten smak – chrupiące, złociste gofry z kremową masą krówkową. Idealny letni deser, który sprawi, że nasze wakacje będą jeszcze bardziej wyjątkowe!  

  • Dulce de leche: słodka esencja z Ameryki Południowej

    Dulce de leche: słodka esencja z Ameryki Południowej

    Dulce de leche to słodki, karmelowy krem, który jest niezastąpionym składnikiem wielu deserów w Ameryce Południowej. Jego nazwa po hiszpańsku oznacza dosłownie „słodkie z mleka”, co doskonale oddaje jego główny składnik – mleko. Proces jego przygotowania polega na długotrwałym gotowaniu mleka z cukrem, aż do uzyskania gęstej, złocistej masy o bogatym, karmelowym smaku. Pochodzenie dulce…

  • Przepis na alfajores

    Przepis na alfajores

    Składniki:200 g mąki tortowej300 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej200 g masła150 g cukru pudru3 duże żółtka2 łyżeczki ekstraktu waniliowego400 g masy krówkowej natur Markomilk do nadzieniacukier puder do posypania, opcjonalnie pół szklanki wiórków kokosowych do obtoczeniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną dodaj proszek do…

  • Alfajores

    Alfajores

    Alfajores to popularne w krajach Ameryki Łacińskiej ciasteczka, składające się z dwóch kruchych ciastek przełożonych słodkim nadzieniem, najczęściej masą kajmakową/krówkową. Ciasteczka te mogą być obtoczone w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub oblane czekoladą. Pochodzenie alfajores sięga czasów hiszpańskich Maurów, a nazwa „alfajor” wywodzi się od arabskiego słowa „al-hasú”, co oznacza „wypełniony” lub „nadzienie”. Alfajores zdobyły…

  • Domowe lody truskawkowe

    Domowe lody truskawkowe

    Pierwsze polskie truskawki już w sprzedaży, więc czas na pyszne, kremowe lody truskawkowe: 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk 600 ml śmietany kremówki 36% 100 g truskawek 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżka spirytusu lub wódki Przygotowanie: Truskawki, mleko i śmietanę wstawiamy do lodówki dzień wcześniej. Truskawki blendujemy z cukrem pudrem. Śmietanę wlewamy do…

  • Domowe lody waniliowe

    Domowe lody waniliowe

    Czy kiedykolwiek próbowaliście zrobić swoje własne lody w domu? Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na pyszne, kremowe lody, które można przygotować z łatwością, wykorzystując kilka prostych składników: 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk (533g) 500 ml śmietany kremówki 36% ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii Przygotowanie: Mleko i śmietanę wstawiamy do lodówki…

  • Cafe Bombon

    Cafe Bombon

    Chłodne poranki stają się bardziej magiczne, gdy rozkoszuję się moją ulubioną kawą bombon! Ten pyszny napój składa się z intensywnego espresso, które pobudza zmysły, i gęstego mleka zagęszczonego, które otula ciało ciepłem i słodyczą. To połączenie smaków sprawia, że każdy łyk to prawdziwa uczta dla podniebienia! Nie ma nic lepszego niż delektowanie się tym aromatycznym…

  • Odkryj niebiański smak sernika kajmakowego!

    Odkryj niebiański smak sernika kajmakowego!

    Czy kiedykolwiek próbowałeś/aś sernika, który rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie cudowne wrażenie? Nasz sernik kajmakowy to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jego kremowa konsystencja sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Ale to nie koniec! Nasz sernik został wzbogacony niezwykłym dodatkiem – masą krówkową! Dzięki temu nasze ciasto zyskuje niepowtarzalny, intensywny smak, który zachwyci…

  • Mleko zagęszczone słodzone

    Mleko zagęszczone słodzone

    Szukasz doskonałego składnika, który sprawi, że Twoje lody rzemieślnicze staną się prawdziwym hitem? Dostarczymy do Ciebie najwyższej jakości mleko zagęszczone słodzone, które nada Twoim lodom niezapomniany kremowy smak i aksamitną teksturę. Co sprawia, że nasze mleko zagęszczone słodzone jest wyborem numer jeden dla lodziarni rzemieślniczych? To nie tylko smak, ale także nasza pasja do najwyższej…

  • Festiwal mazurków

    Festiwal mazurków

    Wielkanoc tuż tuż, a więc czas na nasze ulubione świąteczne smakołyki – mazurki! Tradycyjnie związane z polską kuchnią wielkanocną, te słodkie pyszności są nieodłącznym elementem naszych rodzinnych świątecznych stołów. Ale czy wiecie, co sprawia, że nasze mazurki stają się jeszcze bardziej wyjątkowe? Masa krówkowa Markomilk! Jej kremowa konsystencja i słodki smak idealnie komponują się z…

  • Kajmakowy orzechowiec

    Kajmakowy orzechowiec

    Przygotujcie się na wyjątkową ucztę dla podniebienia! Czy ktoś tu jest fanem połączenia karmelowej masy krówkowej z orzechami włoskimi? Jeśli tak, to macie szczęście, bo mam dla Was prawdziwą perełkę – kajmakowy orzechowiec!   To połączenie kremowego kajmaku z aromatycznymi orzechami włoskimi to absolutna ekstaza dla smakoszy. Ta harmonia smaków rozpływa się w ustach, pozostawiając…

  • Minibabeczki wielkanocne

    Minibabeczki wielkanocne

    Gotowi na małą eksplozję smaku w kształcie wielkanocnych mini-muffinek? Dodatek pysznej masy krówkowej podkręca smak tych słodkich delicji do nieba! A najlepsze jest to, że aby je zrobić, wystarczy skorzystać z przepisów na muffinki dostępnych w Internecie! Wierzcie nam, ta kombinacja to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Zaskoczcie swoich bliskich w tym Wielkanocnym czasie tym małym,…

  • Czekoladowy snickers

    Czekoladowy snickers

    Blaty miodowe: 700 g mąki pszennej 300 g schłodzonego masła 250 g drobnego cukru 3 jajka 3 łyżki miodu 50 ml mleka 1 łyżka sody oczyszczonej Pogrzej mleko i rozpuść w nim miód ciągle mieszając. Nie gotuj. Po rozpuszczeniu miodu odstaw całość do wystudzenia. Przesiej mąkę i dodaj pozostałe suche składniki, tj. sodę i cukier.…

  • 3 bit

    3 bit

    Przepis na pyszne ciasto 3 Bit z warstwą z masy krówkowej! Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto, które zachwyci Twoich bliskich, to mamy dla Ciebie idealną propozycję! Nasze ciasto 3 Bit to połączenie kruchego spodu, pysznego kremu, masy krówkowej Markomilk i czekoladowych wiórek. Gotowi na prawdziwą ucztę dla podniebienia? Składniki: Spód: • 300 g herbatników…

  • Nietypowa babka wielkanocna

    Nietypowa babka wielkanocna

    Czy już macie swoje ulubione przysmaki wielkanocne? Dziś chcę podzielić się z Wami moim sekretem – do pysznej babki wielkanocnej zamiast cukru dodaję zagęszczone mleko słodzone! To magiczny składnik, który dodaje niepowtarzalnego smaku i konsystencji mojej babce – po prostu nie można się oprzeć! A Wy, jakie dodatki lubicie w swoich tradycyjnych wypiekach wielkanocnych? Podzielcie…