Domowe lody truskawkowe

Pierwsze polskie truskawki już w sprzedaży, więc czas na pyszne, kremowe lody truskawkowe:

400 ml słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk

600 ml śmietany kremówki 36%

100 g truskawek

1 czubata łyżka cukru pudru

1 łyżka spirytusu lub wódki

Przygotowanie:

Truskawki, mleko i śmietanę wstawiamy do lodówki dzień wcześniej. Truskawki blendujemy z cukrem pudrem. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy na średnich obrotach miksera do momentu, kiedy śmietana osiągnie taką gęstość, że na wierzchołku ubijaczki będzie się tworzyć tzw. miękki szczyt („soft peaks”) – nie ubijamy na sztywno. Jeżeli ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzamy czy formują się już miękkie szczyty. Do mleka zagęszczonego dodajemy zblendowane truskawki i łączymy z ubitą śmietaną delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy alkohol. Masę przelewamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Zaleca się wyciągnąć lody z zamrażarki na 10- 15 minut przed podaniem.

Ilość truskawek można zwiększyć, ale wtedy należy o taką samą wagę zmniejszyć ilość mleka i zwiększyć ilość śmietany.