Przepis na alfajores

Składniki:
200 g mąki tortowej
300 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g masła
150 g cukru pudru
3 duże żółtka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
400 g masy krówkowej natur Markomilk do nadzienia
cukier puder do posypania, opcjonalnie pół szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odłóż na bok.
W misie miksera wyposażonej w przystawkę do łopatek ubijaj masło i cukier na średniej prędkości, aż będą jasne i puszyste (ok. 3 minuty), dodaj stopniowo żółtka i ekstrakt waniliowy, wymieszaj tylko do połączenia. Zmniejsz prędkość do niskiej. Dodaj mieszaninę mąk i wymieszaj do połączenia. Nie mieszaj zbyt długo, w przeciwnym razie ciasteczka okażą się twarde.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie lekko ją spłaszcz, tworząc dysk. Owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na kilka minut na blat, aby lekko zmiękło i dało się je łatwo wałkować. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm. Za pomocą karbowanej lub okrągłej foremki do ciastek o średnicy 5 cm wycinaj krążki i układaj je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Jeśli w którymś momencie ciasto stanie się zbyt ciepłe, włóż je z powrotem do lodówki na kilka minut. Blachy z wyciętymi ciasteczkami włóż do lodówki na co najmniej 15 minut, aż stwardnieją i będą mniej podatne na rozpływanie się.
Rozgrzej piekarnik 180 st. C. Piecz przez 7-10 minut lub do momentu, aż ciasteczka staną się złotobrązowe na brzegach. Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na blaszce przez 10 minut, a następnie delikatnie przenieś je na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły.
Posmaruj dolną połowę ciasteczek masą krówkową Markomilk (około łyżeczki). Ułóż razem z pozostałymi ciasteczkami, lekko dociskając, aby masa wypłynęła na boki. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem, dodatkowo boki możesz obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Przechowuj ciasteczka w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku nie dłużej niż przez okres 1 tygodnia.
Wskazówki dotyczące robienia najlepszych ciasteczek alfajores:
Podczas wyrabiania ciasta, jeśli wydaje się suche, możesz dodać trochę zimnej wody lub mleka, aż ciasto się połączy.
Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli miksujesz przez dłuższy czas, ciasteczka mogą okazać się twarde ze względu na produkcję zbyt dużej ilości glutenu. Ogólnie rzecz biorąc, baw się ciastem tak mało, jak to możliwe.
Choć może to być kuszące, nie napełniaj alfajores zbyt dużą ilością masy krówkowej, ponieważ ciasteczka mogą zacząć się rozpadać przy zbyt dużej ilości nadzienia.
Powodzenia i smacznego!