Key Lime Pie

Rajska uczta dla miłośników cytrusowych smaków! 🍋
Kremowe, delikatnie kwaśne, z idealnie chrupiącym spodem z herbatników – Key Lime Pie to deser, który rozpływa się w ustach! 💛☁️
Każdy kęs to połączenie aksamitnej masy limonkowej, słodkiego mleka skondensowanego i orzeźwiającej nuty świeżej limonki. Całość dopełnia puszysta bita śmietana i aromatyczna skórka limonki. 😍
Składniki:
Spód:
• 200 g herbatników graham (lub digestive)
• 100 g masła (roztopionego)
• 2 łyżki cukru
Masa limonkowa:
• 4 żółtka jaj
• 400 g słodzonego mleka skondensowanego słodzonego
• 120 ml soku z limonki
• 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
Dekoracja:
• 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
• 2 łyżki cukru pudru
• Skórka z limonki do dekoracji
________________________________________
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu:
1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
2. Rozdrobnij herbatniki na drobne okruchy (można użyć blendera).
3. Wymieszaj je z roztopionym masłem i cukrem, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku.
4. Przełóż masę do formy o średnicy ok. 22-24 cm i ugnieć, formując dno oraz lekko boki.
5. Piecz przez 10 minut, następnie odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie masy limonkowej:
1. W misce ubij żółtka, aż staną się jasne i puszyste (ok. 2 minuty).
2. Dodaj mleko skondensowane i dalej ubijaj, aż składniki dobrze się połączą.
3. Wlej sok z limonki i skórkę z limonki, delikatnie mieszając.
4. Wylej masę na podpieczony spód.
Pieczenie i chłodzenie:
1. Piecz ciasto w 160°C przez około 15 minut – masa powinna się lekko ściąć.
2. Wyjmij z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej.
3. Następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Dekoracja i podanie:
1. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną pianę.
2. Ozdób wierzch ciasta bitą śmietaną i posyp skórką z limonki.
3. Możesz dodać zwinięte paski skórki limonki dla efektu wizualnego.
Smacznego!😍