Pyszne lody malinowe

Za oknem żar leje się z nieba, więc czas na domowe lody malinowe.

Składniki: 
400 ml słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk
600 ml śmietany kremówki 36%
100 g malin
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka spirytusu lub wódki
Przygotowanie:
Maliny przesypujemy cukrem i razem z mlekiem i śmietaną wstawiamy do lodówki dzień wcześniej. Po wyjęciu z lodówki maliny przecieramy przez drobne sitko, pestki wyrzucamy. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy na średnich obrotach miksera do momentu, kiedy śmietana osiągnie taką gęstość, że na wierzchołku ubijaczki będzie się tworzyć tzw. miękki szczyt („soft peaks”) – nie ubijamy na sztywno. Jeżeli ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzamy czy formują się już miękkie szczyty. Do mleka zagęszczonego dodajemy przetarte maliny i łączymy z ubitą śmietaną delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy alkohol. Masę przelewamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Zaleca się wyciągnąć lody z zamrażarki na 10- 15 minut przed podaniem.
Ilość malin można zwiększyć, ale wtedy należy o taką samą wagę zmniejszyć ilość mleka i zwiększyć ilość śmietany.