Przepis na domowe lody kakaowe:
400 ml słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk
600 ml śmietany kremówki 36%
50 g ciemnego kakao
2 czubate łyżki wiórek czekoladowych
1 łyżka spirytusu lub wódki
Przygotowanie:
Mleko i śmietanę schładzamy min. 12 godzin w lodówce. Po wyjęciu śmietanę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy na średnich obrotach miksera do momentu, kiedy śmietana osiągnie taką gęstość, że na wierzchołku ubijaczki będzie się tworzyć tzw. miękki szczyt („soft peaks”) – nie ubijamy na sztywno. Jeżeli ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzamy czy formują się już miękkie szczyty. Do mleka zagęszczonego dodajemy kakao i łączymy z ubitą śmietaną delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy alkohol. Masę przelewamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Zaleca się wyciągnąć lody z zamrażarki na 10- 15 minut przed podaniem i posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego.