Roscón de Reyes to tradycyjne hiszpańskie ciasto podawane w dniu Święta Trzech Króli, które jest szczególnie popularne w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Jego nazwa dosłownie oznacza „Wieniec Królów”, co nawiązuje do symbolicznego odniesienia do trzech mędrców (królów) przybywających do Betlejem i przywiezionych przez nich ich darów. Jest również symbolem zakończenia okresu świątecznego.
Roscón de reyes to ciasto drożdżowe, lekko słodkie i aromatyzowane skórką z cytrusów (pomarańczy lub cytryny) oraz wodą z kwiatów pomarańczy, ma kształt okręgu lub wieńca, jest ozdobione kolorowymi kandyzowanymi owocami (symbolizującymi klejnoty w królewskich koronach), często posypywane cukrem i migdałami.
Tradycyjnie podawane jest bez nadzienia, ale nowoczesne wersje mogą zawierać krem, bitą śmietanę, marcepan lub inne nadzienia.
W cieście ukrywa się małą figurkę (zwykle przedstawiającą króla) lub ziarno fasoli. Osoba, która znajdzie figurkę, jest „królem” i może nosić papierową koronę dołączoną do ciasta. Kto znajdzie ziarno fasoli, zgodnie z tradycją, musi zapłacić za następny roscón.
We Francji istnieje podobne ciasto, Galette des Rois. W niektórych regionach Stanów Zjednoczonych, szczególnie w Nowym Orleanie, popularne jest King Cake podczas Mardi Gras.
Istnieje wiele dostępnych przepisów na wykonanie tego ciasta, my proponujemy roscón de reyes przełożone pysznym kremem na bazie śmietany kremówki z mascarpone i mlekiem zagęszczonym słodzonym. Przepis na krem:
SKŁADNIKI:
500 g schłodzonej śmietanki 36%
250 g schłodzonego serka mascarpone
200 g schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
500 g schłodzonej śmietanki 36%
250 g schłodzonego serka mascarpone
200 g schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
WYKONANIE:
Do misy miksera wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone i mleko skondensowane. Całość ubijaj, zaczynając od najniższych obrotów miksera. Kiedy mascarpone połączy się ze śmietanką, stopniowo zacznij zwiększać obroty do najwyższych możliwych.
Do misy miksera wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone i mleko skondensowane. Całość ubijaj, zaczynając od najniższych obrotów miksera. Kiedy mascarpone połączy się ze śmietanką, stopniowo zacznij zwiększać obroty do najwyższych możliwych.
Krem ubijaj szybko i sprawnie. Przeciąganie ubijania spowoduje zwarzenie kremu (w kremie pojawią się grudki i zacznie on podchodzić wodą).
Gdy krem nabierze konsystencji przypominającej miękkie, dobrze utarte masło, wyłącz mikser i od razu wykorzystaj krem do przełożenia roscón de reyes.
Smacznego!