Doskonały sposób na schłodzenie się latem – zrobisz go w domu bez egzotycznych zakupów!
Spróbuj nowości: galaretka z awokado, mleczna pianka z serkiem i chrupiące dodatki.
Składniki (na 2 porcje):

1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka żelatyny (lub agaru w wersji wege)
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
kilka kropli soku z cytryny

100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki mascarpone
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

1 łyżka nasion bazylii (namoczyć w wodzie 10 min – dostępne w działach azjatyckich lub online)
kostki galaretki mlecznej lub agarowej (np. z mleka kokosowego)
świeże kawałki awokado na wierzch
kostki lodu lub kruszony lód do podania
Sposób przygotowania:
1. Zrób galaretkę z awokado (dolna warstwa):




2. Mleczna pianka:


3. Składanie deseru:




Eksperymentuj z owocami: mango, banan czy jagody też będą pasować 

