Blaty miodowe:
700 g mąki pszennej
300 g schłodzonego masła
250 g drobnego cukru
3 jajka
3 łyżki miodu
50 ml mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
Pogrzej mleko i rozpuść w nim miód ciągle mieszając. Nie gotuj. Po rozpuszczeniu miodu odstaw całość do wystudzenia. Przesiej mąkę i dodaj pozostałe suche składniki, tj. sodę i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i całość posiekaj na stolnicy do uzyskania kruszonki. Do wystudzonego mleka z miodem dodaj jajka i całość połącz z przygotowanym ciastem, zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyrobieniu ciasto podziel na 4 części, każdą zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 2 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj każdy kawałek na wielkość blachy do pieczenia (ok. 25 x 35 cm), blachę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto równo ułóż i lekko dociśnij do blachy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C około 15 minut do uzyskania ciemnego koloru. Upieczone blaty ostudź na kratce.
Krem:
500 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
1 czubata łyżka masy krówkowej Markomilk (w temperaturze pokojowej)
Przed rozpoczęciem przygotowywania kremu schłodzić w lodówce śmietanę, miskę do ubijania oraz końcówki miksera – najlepiej min. przez 12 godzin. Śmietanę ubijać mikserem, dodać stopniowo masę krówkową, następnie serek mascarpone i miksować na niskich obrotach aż do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Dodatki:
500 – 600 g masy krówkowej Markomilk (masę wyjąć ok. 2 godzin wcześniej z puszki do miseczki i przetrzymać w temperaturze pokojowej)
2 mleczne czekolady
wiórki z gorzkiej czekolady
2 – 3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
powidła śliwkowe
prażone orzechy arachidowe, pekan lub włoskie
Złożenie ciasta:
Na spód blachy ułożyć papier do pieczenia, a potem pierwszy blat (najlepiej najgrubszy), blat przesmarować połową masy krówkowej. Położyć drugi blat, posmarować powidłami śliwkowymi, następnie wyłożyć i rozprowadzić nieco mniej niż połowę kremu. Położyć kolejny blat, posmarować pozostałą częścią masy krówkowej, położyć ostatni blat, na który wyłożyć i rozprowadzić pozostałą część kremu. Ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać mleko zagęszczone. Wyjąć ciasto z lodówki, oblać czekoladą, posypać wiórkami z gorzkiej czekolady oraz orzechami. Włożyć ponownie do lodówki na co najmniej 12 godzin.