Kajmakowy orzechowiec

Przygotujcie się na wyjątkową ucztę dla podniebienia!
Czy ktoś tu jest fanem połączenia karmelowej masy krówkowej z orzechami włoskimi? Jeśli tak, to macie szczęście, bo mam dla Was prawdziwą perełkę – kajmakowy orzechowiec!
 
To połączenie kremowego kajmaku z aromatycznymi orzechami włoskimi to absolutna ekstaza dla smakoszy. Ta harmonia smaków rozpływa się w ustach, pozostawiając uczucie prawdziwego kulinarnego spektaklu zwłaszcza w towarzystwie mocnego espresso.
 
Składniki:
• 6 jaj
• pół szklanki cukru
• szklanka bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
• łyżka mielonej kawy
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka tartej bułki
• 500 – 600 g masy krówkowej
 
Przygotowanie:
 
Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Utrzeć żółtka z resztą cukru, połączyć z orzechami, kawą, tartą bułką oraz proszkiem, ostrożnie wymieszać z pianą. Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec w temperaturze 170 st. C. około 30 minut.
Wystudzić ciasto, przekroić wzdłuż, żeby uzyskać 2 blaty. Posmarować dolny blat kajmakiem i przykryć górnym. Część kajmaku rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na górnym blacie. Całość można dodatkowo posypać orzechami włoskimi.