Odkryj niebiański smak sernika kajmakowego!

Czy kiedykolwiek próbowałeś/aś sernika, który rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie cudowne wrażenie? Nasz sernik kajmakowy to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jego kremowa konsystencja sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność.

Ale to nie koniec! Nasz sernik został wzbogacony niezwykłym dodatkiem – masą krówkową! Dzięki temu nasze ciasto zyskuje niepowtarzalny, intensywny smak, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Każdy kęs to prawdziwa eksplozja słodyczy i delikatności.

Jeżeli czujesz się na siłach – taki sernik możesz przygotować samodzielnie.

 

SERNIK KAJMAKOWY

Składniki:

Spód z ciasta kruchego:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • aromat waniliowy

Masa serowa:

  • 1,2 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 400 g masy krówkowej Markomilk
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g cukru waniliowego

Dekoracja:

  • 200 – 300 g prażonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Najpierw przygotować spód z kruchego ciasta. Cukier posiekać z masłem, dodać żółtka i dokładnie wymieszać, dodać mąkę oraz aromat, zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki na min. 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wyłożyć na blachę i zapiec w temp. 200 st C przez 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić.

Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę krówkową następnie twaróg. Delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy następnie stopniowo dodawać jajka mieszając masę. Na koniec dodać mąkę i wymieszać.

Masę wylać na wystudzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 – 45 minut w temp. 180 st C. Po 20 – 25 minutach sprawdzić stopień upieczenia – jeżeli wierzch za bardzo się przyrumienił przykryć folią aluminiową.

Po wyjęciu sernika lekko przestudzić i posypać prażonymi orzechami włoskimi. Orzechy można opcjonalnie polać lekko płynną masą krówkową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *