Czy znacie chocotortę? To kultowy argentyński deser bez pieczenia, który skradnie Wasze serca! Delikatne czekoladowe ciastka, kremowe mascarpone i słodka masa krówkowa – połączenie doskonałe! 





Sami sprawdźcie:
Składniki:
400 g ciastek czekoladowych
500 g mascarpone
400 g masy krówkowej
100 ml mleka lub kawy do nasączania ciastek
Kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kremu: w misce wymieszaj mascarpone z masą krówkową, aż masa stanie się gładka i jednolita.
Nasączanie ciastek: wlej mleko lub kawę do miseczki i zanurzaj w nim pojedynczo ciastka czekoladowe (nie za długo, aby się nie rozpadły).
Układanie warstw: na dnie formy ułóż pierwszą warstwę nasączonych ciastek. Posmaruj je porcją kremu. Powtarzaj układanie warstw, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Dekoracja: posyp ciasto kakao, a na wierzchu ułóż dodatkowe ciastka dla efektu dekoracyjnego.
Chłodzenie: wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4-6 godzin (najlepiej na całą noc).
Podanie: Kroić schłodzone i podawać jako pyszny deser!
Efekt? Rozpływa się w ustach!
