Naleśniki z masą krówkową, lodami waniliowymi i domowym sosem truskawkowym

Kiedy za oknem robi się chłodniej, idealnym sposobem na rozgrzanie się i poprawę nastroju jest domowy deser! 🍮
Dzisiaj serwujemy talerz pełen pyszności: naleśniki z masą krówkową, lody waniliowe i domowy sos truskawkowy. Całość posypana orzechami i udekorowana miętą – wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej! 😍
Ten jesienny deser to połączenie ciepłych naleśników i kremowej masy krówkowej z chłodnymi lodami i słodko-kwaśnym sosem truskawkowym. Idealna propozycja na październikowe wieczory, kiedy potrzebujesz czegoś wyjątkowego do kawy lub herbaty. ☕🍁
Oto przepis, żebyś mógł/mogła zrobić go samodzielnie:
naleśniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
szczypta soli
nadzienie:
masa krówkowa (kajmak) 1 puszka
sos truskawkowy:
250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
dodatki:
lody waniliowe (2-3 kulki), posiekane orzechy (np. makadamia), świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
naleśniki: wymieszaj mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną, olej i sól, aż uzyskasz gładkie ciasto. Smaż cienkie naleśniki na złoty kolor.
Sos truskawkowy: truskawki z cukrem i sokiem z cytryny gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Możesz zblendować, jeśli wolisz gładszy sos.
Składanie deseru: naleśniki posmaruj masą krówkową, złóż i ułóż na talerzu. Dodaj kulki lodów waniliowych, polej sosem truskawkowym, posyp orzechami i udekoruj miętą.
Nie zapomnij dodać świeżej mięty dla odrobiny świeżości i chrupiących orzechów, które nadają temu deserowi niezwykły charakter. 🌿